High side cold and low side warm

An area where professionals can discuss HVAC /R related issues and topics.

High side cold and low side warm

Postby mojoe4646 » Sun Jul 03, 2011 6:58 am

Install 4 ton Luxaire unit and high side cold low side warm R410A. Low side pressure is 140# and high side is 225# if I add more freon it pull high amp????
mojoe4646
New Contributor
 
Posts: 3
Joined: Sat Jul 02, 2011 6:02 am

- High side cold and low side warm

Postby nomadpeo » Mon Jul 04, 2011 7:38 am

need to know metering device type and evacuation procedure you followed.
nomadpeo
Most Valued Contributor
 
Posts: 278
Joined: Wed Jan 12, 2011 10:10 pm

- High side cold and low side warm

Postby mojoe4646 » Wed Jul 06, 2011 8:51 pm

Expansion valve and pull 28 inch of vacuum. I change the expansion valve with same results.
mojoe4646
New Contributor
 
Posts: 3
Joined: Sat Jul 02, 2011 6:02 am

- High side cold and low side warm

Postby nomadpeo » Wed Jul 06, 2011 10:50 pm

it would help us to know your level of knowledge. are you a technician ? if so, we will be glad to help, but we need more information.

was there a r22 compressor failure that prompted this replacement ? if so, what kind of failure was it ? burn out ? locked up ? bad valves ? also, how much of the system was replaced ? evaporator ? txv ? line set ?

what was the inside and outside temperature when you were reading these pressures ?

the discharge pressure appears to be abnormally low for a summer day and full load of heat. we need to know the liquid line temperature and the saturated discharge temperature (temp needle is reading on the high side gauge). this will tell us about the freon level. also tell us the RLA rating and the actual amps at the time you take these other readings.

as for the vacuum, you don't know what the level of vacuum is unless you use a vacuum gauge capable of reading microns. i'm assuming there is a new liquid line filter.

we're happy to help. help us help you by providing as much technical data as possible.
nomadpeo
Most Valued Contributor
 
Posts: 278
Joined: Wed Jan 12, 2011 10:10 pm

- High side cold and low side warm

Postby heatseeker » Thu Jul 21, 2011 2:44 pm

I wonder if he used the right refrigerant? sounds susoect--any thoughts--
heatseeker
Most Valued Contributor
 
Posts: 542
Joined: Wed Jul 06, 2011 9:10 am

- High side cold and low side warm

Postby mojoe4646 » Thu Jul 21, 2011 5:23 pm

I found the problem it was the filter thanks
mojoe4646
New Contributor
 
Posts: 3
Joined: Sat Jul 02, 2011 6:02 am

- High side cold and low side warm

Postby nomadpeo » Thu Jul 21, 2011 11:39 pm

partially restricted filter, 410a pressures in low 200's, add freon and it overamps.......something doesn't add up. and why was the filter the problem to start with ? you installed a new unit. was the filter in the unit or was this a filter already in the line.......which line ? was the evaporator replaced and were the lines flushed ? inquiring minds want to know. anyhow, hope it all works out.
nomadpeo
Most Valued Contributor
 
Posts: 278
Joined: Wed Jan 12, 2011 10:10 pm


Return to Technicians Only

cron