Inducer Motor won't Start

Problems related to residential installations.

Inducer Motor won't Start

Postby Jeff B » Tue Dec 20, 2011 9:11 am

I have a Comfortmaker Furnace (guessing 10 years old) with a Honeywell SV 9541 Smart Valve. Furnace would not turn on in Heat mode. Ruled out thermostat and inducer fan so changed out the Honeywell unit with another one. Previous Honeywell Unit hand solid Green indicator which does not match ANY error code. New valve has 3 Flash Error. As experiment, I powered the Inducer fan directly, forcing it on. After 20-30 seconds the furnace fires up, main fan comes on and furnace heats as normal - indicator light at that time has the constant flash indicating normal operation. After Wiring back to normal same result - no cycle, no vent fan, 3 flash error.
Jeff B
New Contributor
 
Posts: 3
Joined: Tue Dec 20, 2011 9:06 am

- Inducer Motor won't Start

Postby heatseeker » Tue Dec 20, 2011 2:16 pm

sounds like a loose connection or open switch assuming you have the correct circuit board,
heatseeker
Most Valued Contributor
 
Posts: 542
Joined: Wed Jul 06, 2011 9:10 am

- Inducer Motor won't Start

Postby Jeff B » Tue Dec 20, 2011 3:02 pm

Its been working for a decade prior so everything is correct. I replaced the Honeywell SV9541 with an identical unit. I have 120 going into the smart valve for the Inducer, The valve is supposed to switch on the inducer through the 4-pin connector, but it is not (2 different Honeywell units with the same result). Pressure switch functions if I force power to the Inducer (bypassing the smart valve) and the furnace "comes to life". Just can't get the smart valve to send the power to the inducer.
Jeff B
New Contributor
 
Posts: 3
Joined: Tue Dec 20, 2011 9:06 am

- Inducer Motor won't Start

Postby Freon » Tue Dec 20, 2011 3:14 pm

In the installation instructions (*.*/techlit/pdf/69-0000s/69-1059.pdf), what figure describes how you have the valve wired... Fig. 7, Fig.8, or Fig.9? How do you have the Ignition System Control Switch set (page 9)?
Freon
Most Valued Contributor
 
Posts: 708
Joined: Sat Jun 18, 2011 11:26 am

- Inducer Motor won't Start

Postby Jeff B » Tue Dec 20, 2011 3:48 pm

Thanks for your help! Setup is represented by Figure 7. Ignition Control Switch is set to On position.
Jeff B
New Contributor
 
Posts: 3
Joined: Tue Dec 20, 2011 9:06 am

- Inducer Motor won't Start

Postby Freon » Wed Dec 21, 2011 2:31 pm

If you look at the flow chart on pg 11, you'll see the first test is to see if the pressure switch is open. If it's closed, for whatever reason, the inducer will not come on. Try disconnecting the pressure switch so it's forced open and see if the inducer comes on.

Check that all plugs between the valve and fan control board are well-seated.
Freon
Most Valued Contributor
 
Posts: 708
Joined: Sat Jun 18, 2011 11:26 am


Return to Residential